čtvrtek 31. ledna 2013

Avokádová pomazánka

Manžel mě pozval začátkem týdne na romantický víkend ve dvou na Vysočině na běžkách. No valila jsem oči. Něco takového se u nás jen tak nevídá. Ve středu slezl sníh a ve čtvrtek manžel ochořel, takže plány na víkend padly. Budu si muset asi počkat dalších sedm let.  

Půjdeme raději vařit, ehm míchat...

Mám ráda doma dělané pomazánky. Avokádovou zkouším poprvé. Když se to tak vezme, tak i avokádo jako samotné jsem vzala na vědomí až nedávno a začíná mě bavit :-) Plánuji z něho nějaké raw moučníky. 

Potřebuji:


  • 2 zralá avokáda
  • 2 šalotky nakrájené na drobno
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 1/2 tvarohu (odtučnělý)



Avokádo přepůlím a vyloupnu kulatou pecku. Lžičkou vydlabu dužninu do misky. Přidám tvaroh a promixuji tyčovým mixérem. Přimíchám cibulku, česnek, sůl a pepř. Hotovo! Takhle jednoduché to je :-) A dobré!

Mějte se krásně.A užijte si poslední lednový den.

středa 30. ledna 2013

Červená čočka s kokosovým mlékem

Tak tady se poděl zbytek kokosového mléka:

Potřebuji:
  • červenou čočku (cca 200g)
  • 2,5 cm nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 90 ml kokosového mléka
  • 1/2 KL kurkumy
  • 1PL citrónové šťávy
  • sůl
Do hrnce se silnějším dnem dám vařit propláchnutou čočku. Přidám sůl a kurkumu. Až začne čočka měknout přidám kokosové mléko, zázvor a česnek. Na konec ochutím citrónovou šťávou. Čočka má ostřejší chuť. Není vhodná pro děti.

Fotka nic moc, je holt brzo tma :-)


Podávám s rýží basmati.

Dobrou chuť!

Mějte se krásně.

úterý 29. ledna 2013

Palačinky z kokosového mléka


V neděli byla s malým bobovat. Sněhu moc nebylo, ale když jsme dávali pozor na prodřená místa a vykukující šutry, tak se to dalo. Hodil do řeky klacek, prý ho žerou ryby. Taky okusoval sníh z omrzlých rukavic a to je ze začátku nechtěl, frajer :-)

K palačinkám:

Manžel říkal: "Luxusní!" A on je docela velký kritik. I když by měl být rád, že vůbec vařím :-) Palačinky obsahují kokosové mléko. Pro mě je to novinka. Po otevření jsem se trochu lekla, že je hodně husté. Ale tuk plave nahoře a před použitím je nutné ho promíchat. Část jsem použila na čočku se zázvorem a tu větší část na palačinky.

Potřebuji:

  • prosátou mouku (to není překlep, opravdu je lepší mouku prosít)
  • špetku soli
  • sodu bicarbonu ( já jsem dala malou lžičku kypřícího prášku bez fosfátů)
  • našlehaný banán
  • kokosové mléko
  • vodu

Do větší mísy naliji kokosové mléko s vodou v poměru 1:1. Přidám našlehaný banán (vidličkou banán pomačkám a lehce našlehám), špetku soli a prosátou mouku. Mouku přidávám do palačinkovo-lívancové konzistence :-).

Mám keramickou pánvičku, takže smažím bez tuku.

Podávám s ovocem, marmeládou, tvarohem s oříšky a medem, co kdo má rád...

Dobou chuť.

Mějte se krásně!


sobota 26. ledna 2013

Mouka z Krišnova Dvora

Tento týden mi došla mouka z Krišnova dvora. Objednala jsem si tři druhy: pšeničnou, špaldovou a žitnou. Použila jsem zatím pšeničnou a kvalita je vysoká :-).

Potěšil mě i přístup. Na zprávy odpovídali rychle a vstřícně, dokonce poslali balíček ještě před zaplacením. Tomu se říká důvěra.



Je nutné napsat si o kompletní nabídku, na stránkách nejsou ceny. Pšeničná mouka mě stála 30 Kč, špaldová 45 Kč a žitná bio 34 Kč za kg.

Mouky jsou mlety na kamenném mlýně a mají záruku 3 měsíce.
Těším se na všechny chleby a koláče, které z nich upeču :-)

Mějte se krásně.


Babiččina rajská omáčka

Nemám ráda klasickou českou kuchyni typu omáčka, knedlík a maso. Jednak maso nejím a omáčka jen s knedlíkem není úplně ono a taky mi tam chybí aspoň minimální podíl zeleniny. 
Rajská omáčka je něco jiného.  Mám na ni nostalgické vzpomínky z prázdnin u babičky. 

V té době moje máma dělala rajskou omáčku z protlaku. Babička si dávala práci a používala čerstvá rajská jablíčka  ze zahrádky a my dvě se sestrou, typické protlakové děti, jsme o prázdninách frfňaly, že omáčka je nějaká divná. Takže zpětně se babičce moc omlouvám, že jsem tehdy nebyla schopná ocenit její práci a čas. Jinak dnes, po odzkoušení receptu můžu říct, že omáčka je výborná. Miluje ji celá rodina.  

Na omáčku potřebuji:

  • 3 kuličky nového koření
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky pepře
  • 1/2 KL tymiánu 
  • 1 cm skořice
  • citronovou kůru v celku
  • 2 cibule nakrájené na plátky
  • lžíci mouky
  • lžíce cukru (já dala med)
  • 10 čerstvých rajských jablíček
  • sůl


Na rozpuštěném másle osmahnu do růžova cibulku, přidám koření včetně citronové kůry a lžíce cukru. Když je cibulka růžová, přidám mouku a nechám zežloutnout. Pak následují rajská spařená jablíčka (můžete dát i plechovku krájených rajčat). Chvíli dusím, pak zaliji zeleninovým vývarem nebo horkou vodou, osolím. Povařenou omáčku většinou trochu přisladím medem nebo cukrem. Záleží na vaší chuti.
Hotovou omáčku propasíruji přes cedník a podávám. Příloha je libovolná :-)

Mějte se krásně a nechte si chutnat.


středa 23. ledna 2013

Zeleninový krém

Miluji polévky, ale to už jsem tu myslím psala :-) Hlavně husté, tak aby nahradily plnohodnotně celé jídlo.

Možná jste si všimli, ale nejím maso, takže pokud pořád čekáte na nějakou tu flákotu, tak se zřejmě nedočkáte.
Ale místo toho vařím chutné a odzkoušené vegetariánské a veganské recepty. :-)

Dnes připravuji Zeleninový krém.

Potřebuji na něj:
  • 4 mrkve
  • 1 celer
  • 3 tuřínky
  • 2 cibule
  • 1 ovesnou nebo rýžovou smetanu
  • 1 kostka biobujonu
  • sůl, pepř

Polévka je jemná a ideální pro děti.

Dobrou chuť.

Mějte se krásně!

neděle 20. ledna 2013

Pomazánka z droždí

Dnes trochu nostalgie. Má nejoblíbenější pomazánka z dětství.

Potřebuji:

  • 2 lžíce másla
  • 3 šalotky na drobno
  • lžíce špaldové mouky
  • 100 ml mléka (použila jsem rýžové)
  • 2 rozšlehané vejce
  • sůl, pepř
  • 2 kostky droždí (2x42g)
  • petrželka


Na másle zpěníme cibulku a necháme 5 minut smažit. Zaprášíme moukou a pražíme do zezlátnutí. Přidáme mléko, sůl, pepř a kvasnice, mícháme. Přimícháme rozšlehané vejce a necháme ztuhnout. 
Na konec vmícháme petrželku a odstavíme.



Nemusím říkat, že pomazánka je nejlepší s domácím kváskovým chlebem :-)

Dobrou chuť a mějte se krásně!

Babiččiny buchty

Recept mám po své babičce. Jedná se o buchty, které pekla maminka hloupému Honzovi "do světa". Do světa sice nejdeme, ale i tak si je rádi dáme. 

Nejraději mám povidlové, ale z důvodu manželovi antipatie k čemukoliv povidlovému, jsem zvolila borůvkovou marmeládu.

Recept byl součástí mého dědictví po babičce, tak si ho važte :-)

Potřebuji:
  • 1/4 l vlažného mléka
  • 42 g droždí
  • 2 PL cukru
  • 2 žloutky
  • 6 špetek soli
  • 4 PL oleje
  • 1/2 kg hladké mouky
Do hrnečku dám vlažné mléko (použila jsem rýžové), cukr (dala jsem med) a rozdrobené droždí, nechám ho vzejít.

Do mísy prosiji mouku, přidám žloutky, sůl a olej a promíchám. Vejce jsem použila bio, se značením 0 na začátku.





 Teď přichází ta obtížnější část. Těsto je nutné dobře zpracovat. Mělo by být pružné, nelepivé. Po dobrém promíchání se nechá kynout na teplém místě. Promíchávala jsem ještě dvakrát. Cílem je dostat do těsta vzduch, v těstu jsou vidět bublinky.



Až mám hotovo, polévkovou lžící odkrajuji kousky, které lehce pošoulám po vále a mírně zmáčknu uprostřed. Pracuji opatrně. Doprostřed dám marmeládu.


 Konce vytáhnu a spojím do "balíčku". Vymažu pekáček máslem (použila jsem kokosový olej) a kladu kuličky vedle sebe. Spoje vymazávám také, aby se neslepily k sobě.
Peču 45 minut na 160°C.




 Po vytažení z trouby je ještě potřu mlékem. Buchty mají být nadýchané. Záleží to hodně na propracování těsta.

Dobrou chuť a mějte se krásně!


čtvrtek 17. ledna 2013

Avokádová omáčka s těstovinami

Taky nevíte co dělat s avokádem? Je vám tenhle plod hruškovce přelahodného tak trochu cizí? Nemějte strach, avokádová omáčka to jistí.


Potřebuji:
  • 2 zralá avokáda 
  • 1 citron 
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 hrst čerstvé bazalky (já neměla)
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • těstoviny 250 g
  • parmezán na posypání
Zralé avokádo má tmavě zelenou až černou slupku. Avokáda rozkrojíme na půlku a vyloupneme kulatou pecku. Dužninu vydlabeme lžičkou. V misce smícháme dužninu se šťávou z citronu, rozetřenými stroužky česneku, olejem, solí a bazalkou a ponorným mixerem umixujeme do hladké pasty.



Uvaříme těstoviny, smícháme s omáčkou a posypeme parmezánem. 


Jídlo je jednoduché, rychlé a co je nejlepší, tak chutné. Určitě zkuste.

Dobrou chuť.

Mějte se krásně.

pondělí 14. ledna 2013

Mandlová buchta s jahodami

Co si upečeme dneska? Něco dobrého a zdravého. Máte rádi mandle? Tak tohle bude něco pro vás.

Potřebuji:
  • 40 g lněného semínka
  • 200 g rýžového mléka
  • 100 g jablečného moštu
  • 50 ml oleje
  • 100 g medu
  • 200 g mouky
  • 150 g jemně mletých mandlí
  • 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • vanilkový cukr (s vanilkou, ne vanilínový)
  • jahody
Lněné semínko dám do mísy a zaliji rýžovým mlékem. Ponorným mixérem umixuji na konzistenci pudingu.


Přidám med, olej a jablečný mošt. Promíchám metlou.

Mandle umixuji na jemno. 


Smíchám s moukou, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem.



Tekutou směs naliji do sypké a pořádně promíchám. Přidám jahody. V mém případě mražené. Vyliji do vymazané dortové formy a peču na 180°C 40 minut.
Nechám pořádně vychladnout.



Dobrou chuť.

Mějte se krásně!



sobota 12. ledna 2013

Prejt z fazolek adzuki

 Výborné jídlo. 

Potřebuji:

  • 400 g uvařených fazolek adzuki
  • 400 g uvařených ječných krup
  • 400 g cibule
  • olej
  • sůl, pepř
  • majoránku
  • dva stroužky česneku
  • čerstvý zázvor - cca 3 - 4 cm
  • sojový omáčka
  • vývar z fazolek

Dopředu si uvařím fazolky a kroupy. Fazolky namočím na 4-6 hodin do vody a v jiné vodě vařím cca 2 hodiny. V tlakovém hrnci 35 minut.
Kroupy propláchnu a zaliji studenou vodou, cca 2 cm nad hladinu krup. Vařím 30 minut.

Připravím si cibulku nakrájenou na jemno. Do většího hrnce dám lžíci oleje a smažím 5 minut cibulku. Přidám fazolky, majoránku, prolisovaný česnek a zázvor. Osolím a opepřím. Podliji vývarem z fazolek. Dusím 10 minut. Přidám kroupy, zamíchám a dusím ještě 5 minut.

Podávám s chlebem. Nejlépe domácím :-)






Dobrou chuť!

Mějte se krásně.

Jednoduchá mrkvová polévka

Velmi jednoduchý recept na zdravou, chutnou a rychlou polévku. Ideální pro děti.

Potřebuji:
  • 4 mrkve
  • 3 hrsti vloček - použila jsem špaldové, ale můžete dát jakékoliv jiné
  • 2 litry vody
  • 2 lžičky sypaného biobůjónu
  • sušená celerová nať (nebo libeček)
  • 1 lžíce másla 
Mrkev nastrouhám na jemno.

Na másle opražím špaldové vločky (stačí 2 minuty, pozor na připálení). Přidám nastrouhanou mrkev a dusím 2 minuty. Zaliji horkou vodou. Okořením sušenou celerovou natí a bio bujonem a nechám vařit 15 minut.


Po uvaření nechám ještě 5 minut dojít.


Zkuste :-)

Mějte se krásně!

Špaldové kafe


Krásný sobotní den!

Mám ráda obilné kávy. Chutná mi špaldová, klasická cikorková s čekankou i žaludová.

http://ulaherova.blog.sme.sk/c/99107/Moje-najmilsie-reklamy.html
Poslední dobou si pochutnávám na špaldové mleté. Většinou si kupuji instantní, ale rozhodla jsem si to trochu ztížit. 

Příprava mleté špaldové kávy:
  •  2 polévkové zarovnané lžíce mleté kávy
  • 0,5 litru vroucí vody
  • vařit 3 minuty
  • odstavit na 5 minut
  • přecedit




Špaldová káva má plnou jemnou chuť. Je dobrá i samotná nebo s rýžovým mlékem, které je přirozeně nasládlé.


Někdy je do ní těžké se dostat :-)

Máte rádi obilné kávy? Které?
Mějte se krásně!

neděle 6. ledna 2013

Jablečná buchta s brusinkami

Tak tady je slibovaná brusinková buchta. Recept je z Bioabecedáře Hanky Zemanové. Recept jsem si trochu poupravila. V originálu je buchta bezlepková. Zmíním v ingrediencích.

Použiji:

  • 350 g jablek nakrájených na kostičky
  • 50 g zlatého lněného semínka
  • 0,5 l jablečného moštu
  • špetka soli
  • 100 ml oleje (olivový)
  • 100 g agáve sirupu nebo javorového sirupu (použila jsem med)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 300 g špaldové mouky (originálně je mouka pohanková + rýžová + kukuřičná v poměru 1:1:1)
  • 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1/2 lžičky pravé vanilky (dala jsem vanilkový cukr, z koreni.cz)
  • 2 lžičky skořice
  • 100 g sušených brusinek (v originálu 75g)


Největší problém jsem měla s lněným semínkem. Má se umlýt na konzistenci mouky. Nejlépe na elektrickém kafomlejnku. Já mám kafomlejnek jen na ruční pohon a na něm mi to něšlo. Smíchala jsem tedy semínko s moštem a rozmixovala ponorným mixerem. Šlo to. Vnikne "sliz" lehce napěněný. Dá se použít v moučnících místo vajíček. 
K směsi s moštem se přidá olej, med a citronová šťáva. Našlehá se metlou. Našlehaná směs se vlije k suchým ingrediencím a pořádně se promíchá. Přidají se jablka a brusinky. Těsto se nalije do vymazaného pekáčku a peče na 180°C 35 minut - záleží na výšce těsta, resp. velikosti pekáčku :-).

A výsledek?


Buchta je vláčná a lehká. Určitě doporučuji!

Mějte se krásně!

sobota 5. ledna 2013

Dýňové suflé s opečenými kapustičkami

K zimě patří růžičková kapusta. Že vám nechutná? Odrazovala vás šedá rozvařená hmota ze školní jídelny? Tohle je trochu jiný "level". 

Recept na kapustičky je od pana Cuketky

Potřebuji:
  • růžičkovou kapustu
  • máslo
  • sůl, pepř
Kapustičkám odřežu pidi košťál a oloupu vrchní lístky. Omyji a nechám okapat. Vezmu větší kastról se silnějším dnem a rozehřeji na něm máslo (tak lžíci až dvě). Kapustičky rozpůlím a posolím. Vložím je řeznou stranou do hrnce a prudce osmažím. Až jsou zlato-hnědé, obrátím, ztlumím plamen a přiklopím. Dusím 8 minut. Podávám teplé! Dosolím a opepřím.



Jako přílohu (nebo hlavní chod? ) jsem servírovala dýňové suflé.

Prvně potřebuji dýňové pyré. Vezmu dýni, v mém případě muškátovou. Omyji, osuším a rozpůlím. Vydlabu semínka a postavím na plech řeznou stranou nahoru. Peču na 170°C 1 hodinu. Oloupu slupku a dužninu rozmixuji na hladké pyré. Půlku použiji, zbytek dám do lednice. K půlce pyré přidám tři prolisované stroužky česneku, sůl a pepř. Přimíchám tři žloutky a sníh ze tří bílků. Dejte pozor, aby pyré bylo vychládlé. Vymažu zapékací misky máslem, vysypu špaldovou krupicí a naplním směsí. Peču na 200°C 10 minut. Nechám vychládnout, jinak nejdou vyklopit.

Dobrou chuť!

Pro dnešek je to vše, zítra se na vás chystá brusinková buchta :-) 

Mějte se krásně! 

Pórková polévka


Zítra máme Tři krále, takže nám končí Vánoce. 

Něco wikipedie, ať víte, co vám malí tři králové píšou na dveře :-)
K+M+B+ 2013
V katolických zemích se o svátku Zjevení Páně píše svěcenou křídou na dveře domů a chlévů zkratka K+M+B+ nebo latinský ekvivalent C+M+B+ jako formule požehnání. Místo českého K se používá latinské C (Casparus - Kašpar). Zkratka se vykládá jako iniciály tří králů. Původní text zní Christus mansionem benedicat - Kristus ať obydlí žehná, ať Kristus požehná tomuto příbytku (po celý rok - proto se za třetí křížek píše letopočet). Tři křížky symbolizují Nejsvětější Trojici. Nejsou to tedy znaménka "plus" mezi iniciálami.

Vánoce byly pěkné, dárky mě potěšily. Pískle bylo nadšené. Jen si nedal vymluvit, že dárky má od Ježíška. Prý je nakoupila maminka. 

Dnes si uvaříme polévku, a to pórkovou.

Potřebuji:

  • 1 větší pór
  • hrst dýňových semínek
  • hrašku
  • žitné nudličky
  • sypaný zeleninový bio bujón
  • sůl, pepř
  • máslo
Pór očistíme a nakrájíme na kolečka. Do většího hrnce dáme rozehřát máslo (lžíci). Přidáme pórek a dýňové semínka a chvíli orestujeme. Přidáme horkou vodu a necháme vařit do změknutí pórku. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme lžíci hrašky rozmíchané v deci studené vody, bujón, osolíme a opepříme a vaříme ještě 5 minut. Přidáme žitné nudličky a necháme zavařit. Podáváme.




Dobrou chuť!

Mějte se krásně!

pátek 4. ledna 2013

Banánovo-skořicové šneky

Krásný nový rok!
Přeji vám mír, lásku, štěstí, zdraví, slunce, volnost, bezpečí, objetí, něhu, sílu, teplo, ... a mnoho, mnoho dalšího! 

Do začátku roku něco dobrého, sladkého, skořicového a banánového!
Původní recept je z časopisu Albert, trochu jsem ho upravila.

Potřebuji:

  • 225 g špaldové mouky
  • 225 g žitné mouky
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku medu
  • 7 g instantního droždí
  • 150 ml teplého rýžového mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g rozpuštěného másla
  • sušené celé banány - 1 balení
  • 200 g rozinek
  • 2 lžičky skořice
  • 4 lžíce medu


Obě mouky jsem smíchala v míse, přidala jsem sůl, med a sušené droždí. V směsi jsem udělala důlek a přidala jsem teplé mléko, našlehané vejce, olivový olej a 100 -150 ml teplé vody. 
Těsto jsem hnětla 10 minut, poté jsem ho nechala kynout na teplém místě cca 1 hodinu.
Připravila jsem si vál, poprášila ho moukou a vykynulé těsto jsem vyválela do obdélníku. V míse jsem smíchala sušené banány (ne čipsy, ty celé sušené na slunci) nakrájené na kolečka, rozinky, skořici a 4 lžíce medu. Náplň jsem natřela na těsto, ne do okrajů. Těsto jsem srolovala a nakrájela na kolečka tlustá 2-3 cm.
Připravila jsem si hranatou zapékací mísu, vymazala máslem a vložila do ní kolečka. Pokapala jsem je rozpuštěným máslem a upekla v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30 minut.



Pozn:
těsto můžete udělat i v domácí pekárně. Pořadí ingrediencí je následující:
mléko, voda, vejce, med, olej, sůl, mouka, droždí.
Program těsto. 

Po upečení můžete ještě potřít medem. Jsou sladká i bez toho.

Dobrou chuť!

Mějte se krásně!