pátek 28. prosince 2012

Přírodní kosmetika - vlasy

Tento příspěvek nemá nic společného s vařením. Týká se šetrného a zdravého přístupu k sobě i k přírodě.

Tématem jsou vlasy. 

Šampón

Nepoužívám šampón. Chci říct, nepoužívám klasickou formu šamponu. Už asi rok.
Čím si tedy myji vlasy? 

  • Lávová zem
Mám od firmy Logona, zkoušela jsem i od Alvy. Logona se mi zdála jemnější. Lávová zem (rhassoul) je světlý prášek. Funguje na jiném principu než klasické šampóny. Neobsahuje tenzidy. Mastnotu z vlasů "nasaje" a vypláchne ven. Je vhodnější pro normální a mastné vlasy. 

http://www.cestaprirody.cz/index.php?productID=3515
Můj způsob je takový, že smíchám 2 vrchovaté kávové lžičky prášku v malé misce s vodou. Vznikne pasta. Ideální konzistence je ne moc hustá a ani ne moc řídká. :-). Namočím si vlasy a nanáším pastu ke kořínkům. Nechám 5 minut působit (někdy i míň). Namočím a ještě vlasy promnu. Opláchnu. Lávová zem je výborná pro lidi s citlivější pokožkou hlavy. Vlasy nejsou vysušené. Někomu se i prodlouží interval mytí. Mám jemné vlasy a po lávovce je mám pevnější. 
  • Aritha
Artiha je šampon pro mastné vlasy, kupodivu taky práškové konzistence. Získává se ze skořápek plodů Sapindus Trifolatus. Používám stejně jako lávovou zem. Údajně pění. Mě tedy ne. Zřejmě bude chyba někde na mojí straně. Výhodou je, že se dá kombinovat s shikakai, neemem i amlou. Podle momentálního stavu  vlasů. 

http://www.cestaprirody.cz/index.php?productID=6154
  • Mýdlo
Ne, nedělám si srandu. Nemyslím tím mýdlo Fa z drogerie (ještě se prodává?). 
Vyzkoušela jsem:
Danin dar - tuhý šampon březový - Danu shop
Tuhý rostlinný šampon Havraní pýcha - Mýdlárna u Tří lilií
Medový šampon (vzorek), Šampon pro normální až mastné vlasy (vzorek)- Mýdlárna Leontýnka
Kašmírové vlasy - Čarovný mlýn
Vítr ve vlasech - U zelené větévky 
Elixír silného vlasu - Mýdlárna u dvou koček 


Mýdla jsou výborná na cesty. Použití je snadné, mokré vlasy se párkrát přetřou mýdlem a vzniklou pěnou se důkladně umyjí. 
Přechod z běžného šamponu na mýdla nebyl úplně snadný. Vlasy si musí zvyknout. Ze začátku na nich zůstával mastný film. Po zhruba 4-5 umytích film zmizel. Snažím se nevracet k standardním šamponům. Kombinuji vždy mýdlo s některým práškovým šamponem. 
  • Shikakai
Bylinný prášek - získává se z keře Acacia concinna, pomletím lusků. Je vhodný pro suché, lámavé, slabé vlasy, řídké, bojuje proti tvorbě lupů. Na moje mastné vlasy se nehodí. Pracuje se s ním dobře, vlasy umyje, ale druhý den už jsou zmaštěné. Jde přidat spolu s amlou k henně. 


  • Žloutky
Ano žloutky dokáží umýt vlasy. Taky jsem tomu nevěřila. Rozmíchám 2 žloutky s 3 kapkami citronového éterického oleje. Nanesu na mokré vlasy, nechám 5 minut působit a důkladně smyji. Pozor na teplou vodu, žloutky se musí smývat vlažnou vodou. Aby nezůstávaly kousky "uvařeného" vajíčka ve vlasech.
Vlasy jsou dobře umyté (vyzkoušela jsem i po olejovém zábalu) a nadýchané. Někomu může vadit vaječný zápach. Řeším éterickým olejíčkem. Často oplachuji ještě octovou vodou.
  • Eliah Sahil shampoo
Práškový šampón s nádhernou bylinkovou vůní. Používám ho v sypké formě. Nasypu si trochu do dlaní a vetřu do vlhkých vlasů ke kořínkům. Opláchnu a opakuji ještě jednou. Podruhé šampon pění. Je ideální na mastné vlasy. Prodlužuje mi dobu mytí o jeden den.

Složení:  Solum Fullonum, Acacia Concinna, Sapindus Mukorossi, Emblica officinalis, Terminalia Chebula, Terminalia Bellirica, Phyllanthus Urinaria

www.biooo.cz

Kondicionér a oplachy
  • Kopřivový odvar
V tomhle období používám sušené kopřivy. Lžíci kopřiv zaliji horkou vodou a nechám do rána louhovat. Ráno  (umývám si vlasy vždy ráno, jinak se s nimi nedomluvím) přecedím do sportovní láhve a po umytí opláchnu odvarem vlasy. Studeným. Četla jsem u dědka kořenáře, že na růst vlasů je výborné spařit čerstvé kopřivy, odvarem si opláchnout hlavu a kopřivy sníst. Zkusím, až něco kolem vyroste. 
Kopřivový odvar je výborný na rychle se mastící vlasy, podporuje růst vlasů.
  • Octová voda
Osvědčený oplach na lesk vlasů. Smíchám 1 -2 dcl jablečného octu na 1 litr převařené odstáté vody.  Po umytí přeliji přes vlasy.
  • Bříza list, Chmel šištice, Lopuch kořen
Můžete zkusit místo kopřivy - používám na růst vlasů.
  • Amla
Kondicionér. Prášek vyrobený z plodů stromu Embelica officinalis. Jedná se o pomleté sušené ovoce. Má hodně vit. C, vlasy vyživuje a uhlazuje. Podporuje růst vlasů. Prášek (2 vrchovaté lžičky - vlasy po ramena) smíchám s vodou (můžete použít i růžovou nebo levandulovou vodu) a nanesu na umyté vlasy, nechám působit 2 minuty a smyji. Pokud používám jako masku, nechám působit 60 minut. Vlasy zabalím do igelitového sáčku a do starého ručníku. Amla se špatně umývá z vany :-)

http://www.cestaprirody.cz/index.php?productID=6147


Tužidlo
  • Pivo
Klasické tužidlo nepoužívám. Když chci zafixovat drdol (jemné létavé vlasy), použiji pivo. Černé :-) Používám rozprašovač od pleťové vody.  Uchovávám v ledničce. Pivo není z vlasů cítit, odér vyvětrá.

Henna
Hennu jsem začala používat na výšce, pak jsem na nějakou dobu přestala a teď ji používám asi rok. Zkoušela jsem Lush, Lamda a Prodej bylin. Finančně vyjde nejlíp z Prodej bylin, kde kupuji kilové balení. Trochu se mi ovšem vymývá. S hennou nešetřím, beru to nejen jako barvení, ale i regeneraci vlasů. Lush henna mi nevyhovovala. Nesnesu v henně žádné oleje. 
Postup: Smíchám 100 g prášku s černým nebo ibiškovým čajem do konzistence jogurtu. Nechám odstát 12 hodin. Henna ještě vsákla trochu vody, konzistence je hustší. Vyhovuje mi to, henna nestéká. Nanesu v rukavicích na suché vlasy. Nechám 4-6 hodin. Poté důkladně smyji a přeliji octovou vodou (stálobarevnost :-) ) Henna mi voní, někomu to nemusí být příjemný, ale mě nevadí.  
Prášek se dá míchat s Amlou a shikakai - ztmavuje to hennu. Nebo s neemem - proti lupům.
Kdo chce výraznou oranžovou nebo červenou barvu, přidá citronovou šťávu. Také záleží na teplotě vody. Horká voda vytáhne barvu, chladnější voda je spíš pro regeneraci vlasů. Prášek zalívám vlažným čajem a nechávám odstát, aby se barvivo uvolnilo. 

Oleje

Používám na konečky. Nejraději mám mandlový, jojobový a olivový olej. Kokosový dávám kvůli vůni, jinak mi na moje vlasy moc nesedí. Také je výborný rakytníková olej, ale pozor na množství - barví.
Dělávám i zábal. Ohřeji 2 lžíce oleje. Vetřu do vlasů, zabalím do ručníku a nechám nejlépe přes noc.

Snažila jsem se sepsat své zkušenosti s přírodní vlasovou kosmetikou. Experimentům ještě není konec a velmi se na ně těším!

Napište mi svoje zkušenosti.

Díky

Mějte se krásně!

Mimochodem zbyl mi New od Lush, asi půlka, daruji za poštovné (10 Kč) :-) Už ho nebudu potřebovat. 


neděle 16. prosince 2012

Zelňačka

Miluji polévky. Ne řídké polévky. Ty husté, v kterých stojí lžíce. Občas slyším z kuchyně od manžela: "Co to je? ". "Polévka". "Vždyť to neteče!"

Vařila jsem zelňačku, takovou trochu upravenou. 

Použila jsem:

  • zelí - z DM drogerie
  • pastiňák - 2 ks
  • mrkev - 2 ks
  • cibule - 2 ks
  • paprika sladká, sypaný bio bujón, sůl
  • bobkový list, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře
  • přepuštěné máslo
  • sójová smetana

V zelňačce bývají většinou brambory. Já brambory moc nejím, takže se většinou ani nevyskytují v naší ledničce. 

Taky se do zelňačky dává klobásek nebo jiná uzenina. Můžete nahradit tempehem nebo uzeným tofu. 

Zelí jsem propláchla a překrájela. Na tuku jsem opražila cibulku, přidala jsem sladkou papriku a na drobno nakrájenou zeleninu (kromě zelí). Zalila jsem horkou vodou, přidala koření a bujón a vařila do změknutí zeleniny. Přidala jsem zelí a vařila ještě 15 minut. Nakonec jsem přidala smetanu.


Dobrou chuť!

Mimochodem, taky u vás prší? 

Mějte se krásně!

sobota 15. prosince 2012

Plněné žampiony s nivovou omáčku.

Po nedávném domácím úspěchu s plněnými žampiony mi přistál na lince další sáček žampionů a prý mám něco udělat. Trochu jsem googlila a rozhodla jsem se pro nivovou omáčku. (abych byla fér, v sáčku byla niva také, můj muž dal najevo, co by chtěl)

Potřebuji:

  • nivu
  • sůl, pepř
  • ořechy
  • mléko 
  • cibule 2 ks (nakrájená na jemno)

A samozřejmě žampiony :-)

Žampiony jsem očistila - vyloupala nožičky a oloupala kloboučky. Nožičky jsem použila do polévky. Škoda vyhazovat.
V kastrůlku jsem osmažila cibulku do sklovata, přidala jsem nivu, trochu mléka a povařila. Opepřila jsem. Můžete i osolit, ale niva je už celkem dost slaná. Přimíchala jsem nasekané ořechy.

Žampiony jsem naskládala do zapékací misky, naplnila omáčkou a zapekla na 200°C 25 minut.


Podávala jsem s kroupy.

Dobrou chuť!!
Mějte se krásně!

Dýňový kotlík s fazolkami adzuki

Tak jak jdou předvánoční přípravy? Taky na to nemáte náladu? Letos jsem na vánoční cukroví hodila ... hm ... bobek. Nic nechystám. Ani chystat nebudu. Jedeme na svátky k našim. Většinou se snažím kromě dárků dovézt z domu aspoň nějaké to cukroví, letos jsem veškerou zodpovědnost hodila na mamku a Terču. Takže se těším na Vánoce, jak se holky vytáhnou :-)

Dnes jsem vařila Dýňový kotlík s fazolkami adzuki. Recept je z Bioadresáře Hanky Zemanové.

Potřebuji:

  • uvařené fazolky adzuki (asi 100 g)
  • dýni - měla jsem muškátovou - 1 kg
  • koření: oregano, tymián, rozmarýn, sůl, pepř
  • cibule - 3 ks
  • česnek - 5 stroužků
  • rajčatové pyré (v receptu jsou 2 plechovky loupaných rajčat) - DM, celá sklenice
  • olej na smažení - já jsem dala přepuštěné máslo


Na oleji (ghí) osmažím cibulku a česnek, přidám koření. Až je cibulka do sklovata, přidám dýni a ještě 5 minut smažím. Zaliji rajčaty (v mém případě použiji pyré) a vařím pod pokličkou dokud není dýně měkká. Přidám fazolky a osolím a opepřím. Povařím ještě 5 minut, jen aby fazolky "natáhly" chuť.

Podávala jsem jen s chlebem.



Dobrou chuť a žádný stres!!
Mějte se krásně!

neděle 2. prosince 2012

Plněné žampiony a konec světa

Nedávno jsem narazila na zajímavé stránky.
Líbí se mi idea nakupování ve větším množství do recyklovatelných obalů. Můžete zvolit papírové pytlíky nebo látkové, které se dají při příští objednávce použít znovu.

S tím souvisí i otázky, nad kterými poslední dobou přemýšlím. Blíží se médii omílané datum 21.12.2012.
Nejde o to, jestli tomu věřím nebo ne.
Pro mě jsou zajímavé dvě věci:
1) Vytvořit si zásobu jídla - dřív to naši předci dělali běžně, dnes se velmi spoléháme na dostupné super, hyper, mega, giga a já nevím co markety. Možná není špatné mít doma jídlo na měsíc, dva. Může se stát tisíc věcí a je dobré mít malou jistotu. Moc jsme zpohodlněli, nemusíme o nic bojovat. Jídlo máme za rohem téměř v kteroukoliv hodinu, voda nám teče doma z kohoutku. O energie se také nemusíme starat.

2) Nezávislost - a to právě energetická. Představte si, že vám zastaví dodávky plynu a elektřiny. Kde vezmete teplo? Na čem budete vařit? Jsme závislí na jedné věci? Za tři týdny to asi nestihneme, ale chtěla bych s manželem vymyslet druhou alternativu.

Velmi mě zajímají názory na toto téma, takže prostor v komentářích je váš :-)
...

Teď k vaření.
Dnes jsem na oběd dělala gratinované žampiony.

Potřebuji:
10 ks žampionů - s větší hlavičkou
krajíc chleba
větší hrst zelené petrželky
3 stroužky česenku
50 ml oleje
sůl, pepř

Z žampionů jsem odstranila nožičku, hlavičku jsem opatrně oloupala. Kloboučky jsem naskládala do pekáčku.
Připravila jsem si náplň: nadrobila jsem chleba, smíchala ho s petrželkou a utřeným česnekem. Vše jsem rozmixovala. Přidala jsem olej, sůl a pepř a ještě promixovala. Směsí jsem naplnila kloboučky a pekla na 180°C 35 minut.


Dobrou chuť!

Mějte se krásně a udělejte si zásoby na zimu :-)