neděle 18. listopadu 2012

Koláč z tofu těsta s mákem

Recept mám z knížky: Makrobiotická kuchařka od Ivy Chourové.

Hledala jsem recept, kde by nebyl cukr a nejlépe ani tuk. Recepty typu dej tam 200 g másla a 8 vajec mě moc neoslovují. Vytvořit koláč, který je chuťově dobrý a navíc zdravý, je pro mě výzva.

Těsto z tofu

1 balíček fotu natural
sklenička vody
 1,5 skleničky mouky špaldové jemné
špetka soli
4 lžíce oleje
1 lžíce jablečného octa

Tofu, vodu a špetku soli vaříme 10 minut, poté hned rozmixujeme na konzistenci hladké kaše. Kaši smícháme  s ostatními surovinami a vytvoříme těsto. Těsto necháme chvíli odležet, aby mouka měla čas nabobtnat. Těsto je lepivé, hodí se na vtlačování do koláčových forem. Pokud chceme těsto použít na závin, dáme vody jen 4-8 lžic.

Těsto jsem vtlačila do koláčové formy vymazané kokosovým tukem.

Náplň

Maková - 0,5 hrnku máku, 0,5 hrnku jemně nastrouhané mrkve, 0,5 hrnku rozinek, 0,5 hrnku vody, vše vařit 10 minut

Místo povidel jsem použila broskvový kompot (domácí, s třtinovým cukrem), který jsem slila a rozmixovala.

Korpus jsem pomazala makovou náplní a jako druhou vrstvu jsem dala rozmixované broskve. Místo broskví můžete použít povidla, nejlépe trnková.






Dobrou chuť!

Mějte se krásně!

Ghí

... aneb přepuštěné máslo.

Důvody, proč si vyrobit přepuštěné máslo:
  • bod zakouření - čerstvé máslo má 110°C, přepuštěné máslo má kolem 250°C, tedy na smažení a pečení vyhrává přepuštěné máslo
  • trvanlivost - přepuštěné máslo vydrží mimo lednici půl roku. Máslo v lednici asi 2-3 měsíce, než se začnou měnit jeho senzorické vlastnosti
  • chuť - přepuštěné máslo má lehce oříškovou chuť, dobře se pojí s kořením
  • ajurvéda - považují ghí za elixír života, má omlazující a regenerační účinky, snižuje hladinu cholesterolu. přispívá k detoxikaci (váže jedy v těle, které jsou rozpustné v tucích, a odvádí je z těla), je známá tisíce let (8000)
Princip výroby ghí je pomalé vaření nesoleného másla do bodu, kdy se z něj vyvaří všechna voda (cca 20%).
Tento proces trvá asi půl hodiny (1 kg másla). 

Potřebujete hrnec se silným dnem a pod něj nejlépe rozptylovací mřížku. Máslo se zahřívá pomalu na slabý plamen. Vznikne bílá pěna, která se sebere.


Máslo by mělo být žluté a čité, na spodku hrnce vzniknou bílé krystalky.
Uchováváme v skleničkách nejlépe v chladnější spíži, v lednici je moc tuhé a jde špatně nabírat.


Používáte přepuštěné máslo? 

Mějte se krásně!

Špaldový bulgur s omáčkou z hlívy a špenátu

Po příspěvku o nachlazení opět trochu jídla. Špaldový bulgur je pro mě novinka, předtím jsem viděla jen pšeničný. Měla jsem od firmy Country Life. 
Sv. Hildegarda prý řekla:  „Kdyby už člověk nemohl nic jíst a nic mu nepomáhalo, špalda jej postaví na nohy, špalda je teplá, tučná i sladká.“ Zdroj.

Já bulgur vařím následovně:
bulgur (cca 200 g)
lžička bujónu
1 cibule na jemno nakrájená
lžíce oleje 

Do hrnce se silným dnem dám olej, až je nahřátý přidám cibulku a nechám zesklovatět. Přidám bulgur a bujón. Promíchávám. Připravím si horkou vodu. Přilívám vodu po částech, až je bulgur měkký. Nechám ho ještě dojít cca 10 minut pod pokličkou.

Na omáčku jsem použila:

1 sojovou smetanu na vaření
1 balení  čerstvého baby špenátu
Hlívu ústřičnou
sůl, pepř, kmín drcený
1 cibuli
olej

Na oleji jsem osmahla cibulku na jemno, přidala jsem hlívu, sůl, pepř, kmín a dusila jsem 10 minut. Poté jsem   do pánve vsypala omyté a okapané lístky špenátu a nechala je chvíli zavadnout. Vmíchala jsem smetanu, povařila ještě 5 minut a hotovo.

Výsledek vypadá takto:


Jídlo všem chutnalo. Takže spokojenost :-)
Mějte se krásně!

sobota 17. listopadu 2012

Nachlazení?

Tak je to tady, opět podzimní nachlazení. Možná to nebyl tak dobrý nápad chodit ven s ještě vlhkými vlasy. To by ovšem člověk nesměl spěchat do práce.  Přidal se trpaslík. V jesličkách: "Možná z toho něco bude, nějak Vám pokašlává."
No nic, vytáhneme podzimní arzenál.

Čaje
  • Ajurvédské bylinné čaje - mám odzkoušené Everest Ayurveda. Osvědčila se mi Kathapala - piju většinou dvakrát denně, zabírá dobře na nachlazení a začínající kašel. Dál to odzkoušené nemám, protože nachlazení většinou přestalo. Trpaslíkovi kupuji Gopal, měl by se pít 2-3 krát za den, ale jsem ráda, když do něho dostanu jeden hrnek. Obsahuje skořici, tachor, vrcholák tříslovinný a myrobalánový, embiliku, bazalku, kurkumu a zázvor. Nesmí se nechat přeluhovat, je hodně silný. Obecně ty čaje jsou dost aromatické, poprvé jsem myslela, že to nedám, ale zvykla jsem si. :-)


  • Divizna, podběl - diviznu mi doporučoval pediatr, podběl nám maminka ordinovala od dětství. Kupuji na prodejbylin nebo sbírám (podběl) na Hostýnských vrších.
  • Cibulový čaj - to je u nás novinka a vypadá to, že se zabydlí (díky Jani). Recept je jednoduchý, půlka oloupané cibule, půl litru vody a špetka majoránky, vše povařit 10 minut, slít a osladit medem (pozor, až teplota klesne na 40°C)


Aromaterapie

  • pro děti na kašel: 30 ml nosného oleje, 10 kapek Čajovníku, 10 kapek Eucalyptus radiata, 10 kapek Levandule - promíchat, masírovat třikrát denně hrudník a záda, hlavně oblast plic. (vše pro děti do 5 let)
  • pro děti na kašel - inhalace: 8 kapek Čajovník, 7 kapek Heřmánek římský, 10 kapek Eucalyptus radiata - připravit synergickou směs. Třikrát denně nakapat tři kapky do difuzéru nebo  do mísy s horkou vodou.
  • pro dospělé na nachlazení, rýmu - do horké koupele - 2 kapky Tymián linalol, 2 kapky Čajovník, 1 kapku Eucalyptus radiata, 3 kapky Citron. 
                                                             - parní inhalace - po jedné kapce: tymián linalol, čajovník, levandule a hřebíček
                                                            - masáž hrudníku, šíje, oblasti dutin - do čajové lžičky nosného oleje přidat: 1 kapku Citron, 2 kapky Eucalyptus radiata, 3 kapky Rozmarýn

Čerpáno z knihy Voňavá lékárna, Valerie Ann, Worwood.

Kapky

  • Vironal - bylinný přípravek od firmy Energy. Na výrobcích od Energy ujíždí celá rodina, hlavně tedy manžel, tolik nemocí snad ani neexistuje.
  • Lichořeřišnice, Grep - výluhy z bylin, které ještě s ostropestřcem u nás frčí ve velkém. Ostropestřec mariánský je dobrý na podporu jaterní činnosti. Lichořeřišnice je přírodní antibiotikum, má protivirové účinky a používá se i na podporu růstu vlasů. Grepová tinktura pomáhá při virových onemocněních, angínách, plísňových onemocněních, aftech, oparech, zánětech žaludku, zvyšuje imunitu. Pro děti opatrně. Já dávám 4 kapky Grepu a 4 kapky Lichořeřišnice ráno a večer.

Mléčné výrobky? Sporná otázka. Pediatr a lidé zabývající se zdravou výživou mi tvrdili, že mléko a výrobky z něj zahleňují. Výživová poradkyně mi říkala, že je to mýtus, podle studií se tento fakt nepotvrdil. Opravdu by mi pomohlo, kdyby se na něčem shodli. 

Takže: Do boje!
Mějte se krásně!

neděle 11. listopadu 2012

Krupicový nákyp

Dnešní moučník je tzv. co dům dal. Připravuji ho na snídani místo klasické kaše. Myslím, že je to ideální snídaňový moučník, je tam vše, co má člověk rád. Sušené ovoce, semínka a špaldová kaše je dobrý bonus. 

Potřebuji:

špaldovou krupici
rozinky
sušené švestky
sušené jablka
neloupané sezamové semínko
med
3 vejce

Uvařila jsem hustou krupici jen z vody se špetkou soli. Kaši jsem přendala do mísy a nechala vychladnout. Do zchládlé kaše jsem přidala med a nakrájené sušené ovoce. Posypala jsem semínky. Oddělila jsem žloutek a bílek. Žloutky jsem přimíchala do kaše a z bílků jsem ušlehala tuhý sníh. Opatrně jsem ho vmíchala do opravu vychladlé kaše.



Směs jsem nalila do  formy (pekáčku) a zapékala jsem 30 minut na 180°C. Je nutné nechat nákyp vychladnout, jinak nejde nakrájet a vyndat :-).
Zapomněla jsem vyfotit výsledek. Za to se omlouvám. Třeba příště. 


Dobrou chuť!

Mějte se krásně!




pondělí 5. listopadu 2012

Rýže s kamutem

Dneska si dáme jen přílohu. Ne, že bych na vás šetřila, to vůbec ne, ale jsem si jistá, že si k tomu už něco vymyslíte :-)

Celozrnná rýže s kamutem
... aneb co je to ten kamut? 

Původ kamutového zrna je trochu záhadou. Některé zdroje uvádí, že se jedná o zrno nalezené v Egyptských hrobkách. Jiné to popírají (jednalo se prý o einkorn). Kamut byl zřejmě koupen Americkým letcem v ulicích Káhiry. Jak se dostal do Egypta? Snad při vpádech starověkých Řeků a Římanů nebo později z Byzantské říše. Legendy od Tureckých farmářů (kde se v malém pěstuje) říkají, že pochází z Noemovy archy. Takže si vyberte :-)

Jisté je, že kamut obsahuje více bílkovin a minerálů. Převážně selenu, zinku a hořčíku (v porovnání s běžnou pšenicí). Obsahuje taky více tuků - je popisován jako vysoce energická obilovina. Ideální pro sportovce.
(zdroj: http://www.kamut.com)

Já jsem vařila rýži s kamutem (1:1) v tlakovém hrnci s vodou v poměru 1:3. Normálně vařím v tlakáči rýži s vodou 1:1, ale kamut chtěl trochu víc.
Přidala jsem řasu wakame a trochu mořské soli.
Celková doba vaření je 1 hodina.



Zkuste, stojí to za to :-)

Dobrou chuť!

Ještě něco od Birdy

neděle 4. listopadu 2012

Fazolky s rajčaty

Dnešní recept je opět z knížky Vaříme nemocným rakovinou a nejen pro ně. MuDr. Vilma Partyková. 
Recept není složitý a doporučuji ho dodržet :-)

Potřebuji:

500 g fazolových lusků
400 g oloupaných rajčat (já jsem neloupala)
2 lžíce rostlinného oleje
velká cibule
stroužek česneku (dala jsem 3)
2 lžičky cukru (třtinový)
2 lžíce červeného vinného octa
lžíce bazalky (tu jsem neměla, nedala jsem nic)
3 lžíce oliv bez pecky (já měla s peckou)
sůl, pepř

Fazolky jsem použila mražené, předem jsem si je uvařila v osolené vodě - cca 10 minut. Rajčata jsem pokrájela na měsíčky. 
V pánvi jsem rozehřála olej, přidala jsem cibuli a prolisovaný česnek. Až začal česnek hnědnout, přidala jsem cukr a opékala jsem do zkaramelizování cibule. Přidala jsem ocet, asi minutu povařila, pak jsem přidala rajčata, bazalku, sůl, pepř a vařila 5 minut. Nakonec jsem ve směsi prohřála uvařené fazolky a přimíchala olivy.





Olivy jsem nevařila, použila jsem Lifefood černé olivy s bylinkami. Jsou nepasterované, fermentované, jsou v nich zachované všechny hodnotné látky. Proč je ničit tepelnou úpravou.

Jako příloha je v kuchařce doporučované celozrnné pečivo. Já jsem nepoužila nic. I tak to bylo dobré.

Dobrou chuť a pohodovou neděli!


sobota 3. listopadu 2012

Tvarohový nákyp od babičky Strážnické

Tento recept jsem si vyvdala. Babičku mého manžela jsem nepoznala, ale podle tohoto receptu to musela být velmi oblíbená žena :-). Recept jsem si velmi lehce upravila.

Použila jsem:

500 g tvarohu (vaničkový)
60-80 ml rýžového mléka
2-3 vejce
1 vanilkový cukr (ne vanilinový)
60 g špaldové krupice
60 g medu
40 g másla 
1-3 lžíce rozinek
1 lžíce mletých mandlí

V míse jsem rozmíchala tvaroh s mlékem, žloutky, vanilkovým cukrem a medem. Ušlehala jsem bílky na sníh a opatrně jsem vmíchala do směsi. 
Vše jsem vlila do zapékací mísy (nebo dortové formy), posypala rozinkami a oříšky a navrch jsem dala plátky másla.
Pekla jsem na 180°C dozlatova.






Nákyp je velmi jednoduchý a naprosto výborný!
Dobrou chuť!

Něco k sobotnímu podvečeru.

Mějte se krásně!