sobota 27. října 2012

Deštivý sobotní den

Trochu brblání na úvod. Máme sobotu a to ne obyčejnou. Deštivou a studenou. Výborná kombinace, psa by člověk nevyhnal. Vlastně vyhnal, manžela nakoupit :-) Ale to nevadí, kde jsem skončila? Jo psa nevyhnal. Taky se těšíte jak malí na víkend, celý týden je obstojně, slibujete dítěti výlety a ono nic. Je mi líto každého promrhaného víkendu, mám pocit, že v tomhle věku a rozpoložení si to nemůžu už dovolit :-)

Popojedem. Nedávno jsem si půjčila v knihovně kuchařku Vaříme nemocným rakovinou a nejen pro ně od MuDr. Vilmy Partykové. Myslím, že recepty jsou běžně použitelné. Na začátku knihy jsou kapitoly věnované skladbě potravy, vysvětlení základních složek potravy a přírodní potraviny s léčebnými schopnostmi. V receptové části si na jdou své vegani, vegetariání i vitariáni.
Autorka hodně zdůrazňuje vliv syrové stravy na člověka.

Zkoušela jsem recept z vegetariánského soudku :-)

Papriky plněné ovčím sýrem

Potřebuji:
  • 4 větší papriky
  • 200 g ovčího sýra
  • 2 lžíce jogurtu
  • pórek (v originálu je nasekaná bazalka)
  • pepř
  • lžíce rostlinného oleje
  • alobal
Ovčí sýr jsem nastrouhala na hrubo, osolila, opepřila a smíchala s jemně nakrájeným pórkem. Z paprik jsem odkrojila vršek a vydlabala semeník. Naplnila jsem papriky až po okraj směsí a přiklopila odkrojeným vrškem. Papriky jsem pokapala olejem (olivovým) a zabalila do alobalu. Vložila jsem všechny čtyři papriky do zapékací mísy a pekla na 180°C 40 minut.

Podávala jsem se salátem. 


Dobrou chuť!

Přeji vám hezký víkend s lidmi, které máte rádi a kteří mají rádi vás. :-)




sobota 20. října 2012

Můj vegetariánský boršč

Píšu příspěvek po dlouhé době. Proč? Protože už nejsem matka na mateřské, ale matka pracující s malým dítětem a ostatní věci (kromě práce a dítěte) se smrskly do velmi malého prostoru.

Ne, že bych nevařila, ale nebyl čas a chuť fotit a přispívat.

Takže takový restart :-) ...

Dneska se vaří boršč. A ne ledajaký, vegetariánský :-)

Moje verze:
  • cibule 3 ks
  • mrkev 3 ks
  • celer 1/2 bulvy
  • zeleninový vývar 1,5 - 2 litry 
  • uvařená červená řepa 2 ks
  • brambory 4 ks
  • rajčatový protlak 100g
  • koření: 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, sušená celerová nať, sůl

Řepu si uvaříme dopředu (nejlépe den dopředu), vaříme zhruba 2 hodiny, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.

Ostatní zeleninu očistíme a nakrájíme na drobno. Vezmeme větší hrnec, na dno dáme olej nebo přepuštěné máslo. Až je rozehřátý, osmažíme cibulku. Poté přidáme mrkev, brambory a celer. Osmahneme. Přidáme koření (sušený celer promneme v rukách). Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem a necháme vařit dokud není zelenina měkká. Do hrnce přidáme nachystanou řepu a protlak, ještě 15 minut povaříme.
Podáváme nejlépe s kváskovým chlebem.
Do boršče je možné přidat zakysanou smetanu, já ji nedávám, chutná nám to víc bez ní.



Dobrou chuť!

Nedávno jsem si koupila formičky na muffiny, tak se musím pochlubit. Jsou od pana Bílka.
Chci v nich vyzkoušet slané minikoláče.




Taky jsme nedávno (asi tak před půl rokem) objevili tyčinky Sladstar.


Kupuji je pro syna (a sním je většinou já, když má štěstí tak manžel). Miluji tu kozí :-).

Mějte se krásně a užijte si babí léto.