pátek 16. prosince 2011

Vánoce, aneb tři druhy musí stačit

Tento rok jsem se vrhla (no zas tak nadšené to nebylo) na tři druhy cukroví. Perníčky (téměř jediné, co jíme), rozinkáčky a perníkovou roládu (protože perníku není nikdy dost).
Jinak vánoční přípravy mi kazí dost fakt, že jsem si natrhla lýtkový sval a peču hopsaje. Není to tak strašné, jen s berlama a sádrou na noze se špatně cokoliv přenáší.

Dost brblání, jde se na pečení ...

Vánoční perníčky
200 g špaldové mouky
200 g žitné mouky
5 lžic medu
3 lžíce rozehřátého másla
3 vejce
1 lžíce perníkového koření (nebo zvlášť skořice, hřebíček, muškátový květ, badyán)
1 žloutek na potření
1 lžička vinného kamene

Vše jsem smíchala, uhnětla v míse na pevné těsto a dala do lednice. Druhý den jsem těsto vyválela na pomoučeném vále na půl centimetru silnou placku, vykrájela jsem tvary, potřela žloutkem (můžete ho smíchat s trochou mléka) a pekla při 190°C.

Tento rok jsem perníčky nezdobila (muž nejí rafinovaný cukr a třtinový jsem moučku ještě neviděla). Mohla jsem ho sice rozmixovat, ale však víte, ta noha :-)



Poleva:
1 bílek + 130 g prosátého práškového cukru ušlehat. Používám klasický mikrotenový sáček, na kterém ustřihnu špičku.

Rozinkáčky
Mám moc ráda toto cukroví. Skládá se jen z rozinek a ořechů.
210 g vlašských ořechů
110 g rozinek
2 žloutky
lžíce mouky na vál

Ořechy jsem rozmixovala na jemno. Rozinky jsem mixovala až do kompaktní hmoty.
Vše jsem smíchala dohromady a nechala do druhého dne v lednici. Těsto jsem vyválela a vykrájela srdíčka. Peče se při 160°C a dejte pozor, ať je nespálíte, jsou pak dost hořké.
Cukroví není moc sladké. Mě sladkost vyhovuje, ale pokud máte raději sladší cukroví, můžete srdíčka slepit k sobě marmeládou.



Perníková roláda (recept mám od Marcelky)
200 g špaldové mouky
100 g žitné mouky
2 lžíce medu
2 lžíce mléka
1 lžíce rumu (já jsem nedávala, nemám :-) )
1 vejce
1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
hřebíček, skořice, anýz, fenykl

Náplň:
3 lžíce marmelády nebo povidel
8 lžic mletých ořechů
4 lžíce rozmixovaných datlí
citrónová kůra

Výborné cukroví. Jen trochu složitější na přípravu. Všechny přísady na těsto jsem smíchala dohromady a vyhnětla pevné těsto. Hůř se s ním pracuje, buďte trpěliví. Těsto jsem nechala odpočinout v ledničce 4 hodiny. Nachystala jsem si náplň. Těsto jsem rozdělila na poloviny a vyválela zhruba obdélník. Potřela jsem ho půlkou náplně a zamotala jako roládu. Potřela jsem obě rolády mlékem a upekla při 190°C.



Tak to jsou mé letošní tři druhy cukroví.
Kolik jste jich napekli vy?
Mějte se krásně.