středa 16. listopadu 2011

Palačinkárna Kroměříž

Dobře, přiznám se už na začátku. Tato recenze nebude vůbec, ale ani omylem objektivní.
Do palačinkárny chodím už nějakou dobu (zhruba od jejího založení) a majitelku paní Andrýskovou znám osobně.

V palačinkárně to vypadá takto.


Palačinkárna vyhrála Nejlepší zákusek V Kroměříži (dle posluchačů Kiss rádia)
Majitelku poznáte podle širokého úsměvu a hlasitého přivítání. :-)
V nabídce mají palačinky (neočekávané, že? ), domácí tortilly, pity, bramboráky, panzerotti. Vše dělané v palačinkárně.
Pečou sachr dort a dělají wafle.
Palačinek je na výběr hodně. Dvacet pět sladkých a stejný počet slaných. Já si dávám většinou slané. Moje nejoblíbenější je kuřecí se sýrovou omáčkou.
Minule jsem zkoušela tortillu s kuřecím masem a byla výborná, navíc mega porce.

Nebudu psát jestli espreso bylo slabé nebo capuccino mělo přešlehanou pěnu. Vzhledem k tomu, že majitelku znám, tak jsem trochu víc shovívavá.
Asi tak, pokud mi kávu dělá majitelka, tak je vždy dobrá. Někdy u brigádnic, které tam nejsou ještě tak dlouho, najdu chyby.

Nedávno zavedli tzv. Hladové okno. Je to okno (opět nečekaně) do ulice (z boku, od Riegerova náměstí). O víkendu funguje do tří do rána. Pokud tedy jdete z nočního tahu a chytne vás hlad, tak neváhejte.
Mají v nabídce tortilly, langoše, bagetu s klobásem a zelím, krokety.
Nic zdravého, ale nejíme to každý den.

Tak se někdy a stavte a pozdravujte ode mě :-)

úterý 15. listopadu 2011

Goga - aneb vaříme pro dítě

Dnes to bude krátké a ještě bez obrázku a aby toho nebylo málo, tak to bude jídlo pro dítě :-).
A co budu vařit? Zeleninovou kaši s vajíčkem a těstovinami.

Ale abych nemluvila jsen já, dám prostor svému synovi. Omluvte jeho omezenější slovník, jednak je po mamince a taky má jen 16 měsíců.

Potřebuji:
goga
baba
glo
prrrff
tata
vuak

(určitě je to srozumitelné, jen pro přesnost potřebuji: celer, dvě mrkve, lžičku bujónu, vodu, vajíčko a špaldové těstoviny).

Goga baba baf baba tata koko.

(Zelninu jsem očistila a nakrájela na kostky, do hrnce jsem dala zeleninu, bujón a zalila trochou vody, stačí trochu, aby kaše nebyla moc řídká. Zeleninu jsem uvařila do měkka. Mezitím jsem uvařila těstoviny dle návodu a vajíčko. Do roku věku dítěte by se měl dávat jen žloutek. S bílkem počkejte.
Zeleninu jsem rozmixovala do hladka. Do takové konzistence, aby kaše nepadala z dětské lžičky :-))

Ham Ham

(Dobrou chuť)

Fotku nemám, jídlo jsem poctivě vyfotila, ale když jsem ji pak viděla na počítači, tak jsem si říkala, že ji sem nemůžu dát. Jídlo vypadalo trochu jako už ... ehm použité :-)
Ale malému moc chutnalo (a mě taky, na co budu vařit dvě rozdílné jídla, že? )

Mějte se krásně.

pondělí 14. listopadu 2011

Je libo koláč? A s jahodama?

Počasí za moc nestojí, mlha se válí městem. Je čas trochu si osladit podzimní dny.
Mám pro vás koláč z Bioabecedáře Hanky Zemanové.

Potřebuji:
70 g másla
250 g riccoty nebo tvarohu (já ho mám z ricotty raději)
2 vejce
50 g špaldové krupice
50 g kukuřičné polenty instantní
1 vanilkový lusk
120 g pšeničného sladu
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
ovoce - já dala mražené jahody

Můžete zkusit variantu s rozinkami, ořechy a javorovým sirupem, je výborná!

Do mísy jsem dala povolené máslo a riccotu. Metlou jsem vyšlehala do hladka. Přidala jsem vajíčka a ostatní ingredience a promíchala.

Dortovou formu jsem vymazala máslem a vysypala špaldovou krupicí. Nalila jsem těsto do formy a dala péct na 160°C po dobu 40 minut (v originále je 30 minut, asi mám pomalou troubu :-) )

Nechala jsem dobře vychladit. Až poté jde koláč krájet.
Koláč je výborný, ale do dortové formy je celkem nízký. Uvažuji, že bych ho začala dělalat v dvojnásobných dávkách :-)


Mějte krásný sladý den.

neděle 13. listopadu 2011

Pozitivní oranžová dýňová polévka

Je libo trochu pozitivní energie a hřejivého tepla? Tak to jste tu správně, dnes vaříme dýňovou polévku!

Potřebuji:
1 střední dýni Hokkaido
1 (250 ml) ovesnou smetanu Oatly
1 kostku bio bujónu Würtzl
1 lžičku koření Dobrá nálada Sonnentor (nebo lžičku medvědího česneku)
Můžete dochutit solí, pepřem.
2 lžíce olivového oleje
cca 1 - 1,5 l vody

Na ozdobení:
dýňové gomasio
dýňový olej

Dýni neloupu, povrch dobře očistím kartáčkem na zeleninu. Dýni rozpůlím a vydlabu semínka lžící.
Půlky vydlabané dýně nakrájím na kostečky.
Do hrnce dám olej a nechám rozehřát, přidám kostky dýně a lehce osmažím.
Přidám vřelou vodu a bujón a nechám všechno uvařit do měkka. Potom ji rozmixuji ponorným mixérem, okořením, přidám smetanu a ještě 5 minut povařím.

Polévka je jednoduchá a chuťově výborná. Na talíři ji ozdobím dýňovým gomasiem (já mám kupované, ale můžete si ho vyrobit tak, že opražíte dýňová semínka, nadrtíte je nebo nasekáte a smícháte se solí) a dýňovým olejem.

Dýňový olej používám teď Štýrský, kupovala jsem ho v DM. Stál asi 150 Kč.



Dýňový olej používám na ozdobení a dochucení polévek a luštěninových jídel. Je krásně zalotohnědý, má velmi výraznou vůni po pražených dýňových semínkách.

Přeji vám dobrou chuť a hezkou slunečnou neděli.

sobota 12. listopadu 2011

Hmmmm ... čokoláda

Tak čokoládu můžu. Fakt. :-) Při svém minulém náletu na Bioobchůdek jsem si domů přinesla tyto čokolády:
No neodolala jsem.
Začnu popořádku:

Čokoláda Zotter Maroni (na hromadném obrázku nahoře vpravo), Fair Trade. Kaštanová čokoláda plněná krémem z jedlých kaštanů. (s obsahem alkoholu). Min. obsah kakaového másla 37%.
Složení: surový třtinový cukr, kakaové máslo, sušené mléko odstředěné, mandle, pyré z jedlých kaštanů (drcené sušené jedlé kaštany, třtinový cukr, jedlá syrovátka, sušené plnotučné mléko, sůl), vanilkové lusky, sojový lecitin, rum, med, kakaová hmota. 
Docela dlouhé složení.
Čokoláda voněla lehce po alkoholu. V ústech se rozpouštěla, byla hladká, bez hrudek, jemná. Chuť po kaštanech, vanilce, mléku a rumu. Cena čokolády byla 79 Kč za 70 g.

Čokoláda Zotter Labooko single bio Ekvádor 60% - mléčná
Minimální obsah kakaa 50% (v tom případě nechápu na obale uvedenou 60tku). Podíl fair trade 79%.
Složení: surový třtinový cukr, kakaové máslo, kakaová hmota, sušené plnotučné mléko 17%, vanilkové lusky, sůl.


Čokoláda nemá hořkou chuť, je hladká, má hladký a ostrý lom. V ústech křupe. Má plnou kakaovo-mléčnou chuť. Cena 45 Kč za 35 g.

Čokoláda Zotter  Labooko single Kokos. Minimální obsah kakaového másla 32%. Podíl Fair trade 73%.
Složení: surový třtinový cukr, kakaové máslo, drcený kokos 17%, sušené odstředěné mléko, sůl, vanilkové lusky, sojový lecitin.
Tato čokoláda mě překvapila, protože jsem si v obchodě nevšimla, že je bílá :-) Má ostrý lom, je hladká bez hrudek, má krásnou chuť po kakaovém másle, kokosu a vanilce. Moc příjemné překvapení. Cena je 45 Kč za 35 g.


Čokoláda Gepa Espresso Caramel 38% cacao - mléčná čokoláda s espresem a karamelovými křupinkami. Podíl Fair Trade 74%.
Složení: sušené plnotučné mléko 22%, kakaové máslo, nerafinovaný třtinový cukr Mascobado, kakaová hmota, surový třtinový cukr, 10% karamelových křupinek (surový třtinový cukr, glukózový sirup, přepuštěné máslo, mořská sůl), kousky espresa 3%, vanilka.
Čokoláda má krásný pevný papírový obal. Je hladká, lesklá, chutná po kávě a obsahuje křupinky karamelu, co víc si přát. Cena je 79 Kč za 100 g.


Upozorňuji, že čokolády jsem nesnědla sama a opravdu ne v jeden den. :-)
Všechny čokolády byly dobré, plné chuti, jemné. Překvapením pro mě byla kaštanová čokoláda a bílá čokoláda s kokosem.

A co vy? Vybrali byste si? A jaká je vaše čokoládová favoritka?
Ještě podotázka. Dáte na Fair Trade? Nebo to u vás nehraje roli?

Mějte krásný víkend.

pátek 11. listopadu 2011

Bio sušenky - Biopekárna Zemanka

Včera jsem si byla v Bioobchůdku pro bedýnku a zaujal mě stojan se sušenkami z Biopekárny Zemanka. Sušenky mají nové obaly a všimla jsem si i novinek. Dvě jsem koupila. Každá stála 39 Kč.
Protože jsem s sebou měla zrovna malé dítě, které se kroutilo a nechtělo se nosit (na zemi, v malém prostoru a obklopeno hromadou lákavých věcí je dost nebezpečné), zvolila jsem pro něj Jablečné bio kačenky a pro mě (a možná manžela, pokud zbude) na večer k vínu Špaldové bio krekry se sýrem a slunečnicí.

Omlouvám se za fotky, bylo už dost večer.

Jablečné bio kačenky:
Složení: bio mouka špaldová hladká 48%, bio rostlinný neztužený tuk, bio rýžový sirup 22%, bio jablka sušená, neobsahuje žádné kypřící látky.
Sušenky jsou hrozně roztomilé. Voní a chutnají po jablkách. Jsou lehce kyselejší (opět po jablkách).
Oceňuji, že neobsahují cukr a tuk je neztužený.

Špaldové bio krekry se sýrem a slunečnicí
Složení: bio mouka pšeničná hladká, bio celozrnná mouka pšeničná 20%, bio mouka celozrnná špaldová 17%, bio neztužený rostlinný tuk, bio slunečnicové semínko 12%, bio sýr eidam 12%, bio panenský olivový olej, bio sójová omáčka, nerafinovaná mořská sůl 2%, kypřící látka - vinan draselný. Použitá kypřící látka neobsahuje fosfáty.
Krekry včera padly za vlast. Nebyly moc výrazné, chutnaly lehce po sýru, byly jemně slané.
Mají ještě variantu s paprikou.

Na stránkách Biopekárny jsem si všimla řady bezlepkových biosušenek.  Mají čtyři druhy a stojí 49 Kč.

Co vy? Vyzkoušeli jste nějaké příchutě? Máte své favority?

čtvrtek 10. listopadu 2011

Zapečená zelenina

Tohle je můj oblíbený postup, jak zužitkovat zeleninu. Dá se tak připravit zajímavá příloha. Pro mě je to většinou hlavní jídlo :-)

Použila jsem
1 kg drobných brambor
4 mrkve
1 tuřín
4 ks černého kořene
1 balení smacker s hlívou ústřičnou
sůl, mletý pepř a koriandr
olivový olej

Postup je velmi, ale opravdu velmi jednoduchý. Všechnu zeleninu jsem umyla a očistila. Pokud používám bio zeleninu, tak ji vydrhnu jen kartáčkem na zeleninu v proudu vody. Zeleninu jsem nakrájela na větší kusy a dala na hluboký plech. Nakrájela jsem smacker. Jak už jsem říkala, bylo to pro mě hlavní jídlo, tak jsem tomu chtěla přidat trochu bílkovin.
Na ten smacker se podívejte, pro mě je to celkem zajímavá alternativa. Nejím maso tak často, jak bych měla, tak hledám jiné možnosti obohacení jídelníčku o bílkoviny.

Zeleninu jsem osolila, opepřila a okořenila a pokapala olivovým olejem (není důvod moc šetřit).

Rozehřála jsem troubu na 180°C. Zeleninu jsem pekla 45 minut. Plech je možné přikrýt alobalem a 30 minut nechat zeleninu dusit a pak dopéct odkryté.
Můžete použít jakoukoliv zeleninu, co máte doma, výborné je to s cibulí a pórkem. Já většinou zachovávám brambory a mrkev. Ostatní kombinuji dle stavu lednice.

Jako koření se hodí provensálská směs nebo rozmarýn.

Upečeno :-)

 Chutnalo vám? :-)
Mějte krásný den.

středa 9. listopadu 2011

Puding s třešňovým pyré

Mám tu pro vás lehký dezert. Nic velkého, jen tak na chuť.

Potřebujete na něj: 
1 bio čokoládový pudingový prášek
500 ml vody
3 lžíce sušeného sojového mléka
3 lžíce třtinového cukru
2 hrnky třešňového pyré - já měla zmražené z léta
kardamom
1 pruh agaru (nebo 2 lžičky)
obilné polštářky, trochu oříšků, rozinek

Z vody, pudingového prášku, 2 lžic cukru a sojového mléka jsem uvařila puding (dle návodu). Můžete použít klasické kravské mléko nebo jako alternativu rostlinné mléko, třeba rýžové, ovesné nebo sojové. Puding by šel udělat i ze sušené syrovátky. Do pohárů jsem dala obilné polštářky, rozinky a oříšky a zalila pudingem.
Připravila jsem pyré. Do hrnku jsem dala mražené pyré, zbylý cukr a kardamom (toho stačí pár kuliček, jen na vůni). Směs jsem povařila. Přidala jsem agar (postupujte dle návodu, záleží na tom, v jaké formě ho máte). Chvíli povařila a nechala vychladit. Poté stačí nalít do pohárů a podávat. :-)


Je to velmi jednoduchý dezert, ale potěší.

Mějte se krásně.
 

úterý 8. listopadu 2011

Jahelné lívance od Hanky Zemanové

V neděli se mi nechtělo moc vařit, tak jsem si řekla, že lívance by mohly na oběd stačit. Nedělní řízky a bramborový salát ode mně určitě nečekejte :-).
Sáhla jsem po své oblíbené kuchařce od  Hanky Zemanové. Na straně 410 je recept na Jahelné bezlepkové lívance.
Potřebujete na ně:
200 g uvařených jahel (80 g syrových jahel na 200 ml vody - jáhly několikrát spařit!)
100 g pohankové mouky
50 g kukuřičné polenty instantní
400 ml rýžového nápoje
3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
2 lžičky jablečného octa
špetka soli
olej na smažení - kokosový

Recept jsem dodržela, až na pohankovou mouku. Dala jsem kukuřičnou a hádejte co? Těsto nezhoustlo. Přidala jsem čtyři polévkové lžíce ovesných vloček a dost se to zlepšilo.

Všechny přísady se zamíchají a vznikne řídká kaše, která se nechá 2-3 hodiny stát. Ne déle. Potom údajně opět řídne.

Mezitím jsem udělala datlovo-jablečná povidla:
1 velké jablko (300 g )
100 g datlí bez pecky
2 lžíce citronové šťávy
může se přidat trocha skořice (já nedávala)

V knížce je to uvedené jako zimní varianta.
Z jablka jsem odstranila jadřinec a nakrájela i se slupkou na kostečky. Datle jsem odpeckovala. Vše jsem dala do hrnce a podlila trochou vody (cca 1 deci).
Zhruba za 10 minut jablko změklo a celý obsah jsem rozmixovala ponorným mixérem na hladkou kaši.
Ochutila jsem citronovou šťávou.
Povidla jsou výborná, určitě doporučuji!

Po dvou hodinách jsem osmažila lívance. Mám titanovou pánev, takže se smažením nebyl problém. Kokosový tuk dodal lívancům zajímavou chuť.

Povidla se k lívancům výborně hodila a doma nikdo nereptal, že jsou na oběd "jenom" lívance :-).
Vyzkoušejte recept a napište, jak vám chutnalo.
Mějte se krásně.

pondělí 7. listopadu 2011

Dobrá nálada - směs květů a koření bio

Nedávno jsem si koupila nové koření. Jmenuje se Dobrá nálada - směs květů a koření bio. Dobré nálady není nikdy dost, tak proč si neudělat radost. Balení má 25 gramů a stojí kolem 100 Kč. Není to tedy úplně levný špás.
Na dózičce je napsané:
Probuďte vzpomínky na letní dovolenou a vykouzlete pokrmy s vůní Středomoří. Pikantní kořenící přípravek s mořskou solí k ochucení polévek, salátů, těstovin, ...
Složení: mořská sůl, česnek, česnek medvědí, dobromysl, tymián, bazalka, rozmarýn, měsíček, růže květ, chrpa. (kromě soli vše bio)

 Dózička má tento uzávěr:

 Dají se nastavit dvě velikosti otvorů pro sypání koření. Sítko nepoužívám. Myslím si, že koření nemá šanci jím projít.
Po otevření dózičky cítím na prvním místě česnek (normální i medvědí). Ostatní koření není moc výrazné. Používám do polévek a do většiny zeleninových jídel. Zhruba tam, kde si umíte představit česnek. Koření není v jídle výrazné. Dávám ho i do dětských jídel. Má jemnou bylinkovou vůni, soli tam není moc, většinou dosoluji.

 Směsí květů s kořením je celkem 10 (i s Dobrou náladou) a všechny mají krásná jména: Anděl strážný, Čepička z květů (na sladká jídla), Chai - polibek orientu, Dobrá nálada, Energie, Síla květů (na sladká jídla), Sluneční polibek, Štěstí, Středomořská kouzelná sůl s květy, Všechno nejmilejší (to je zajímavé, jedná se směs s růžovým pepřem, jahodami, malinami, růží, koriandrem, vanilkou a chrpou).
 
Vyzkoušeli jste nějaké koření s květy? Podělte se.
Mějte krásný den!
 

neděle 6. listopadu 2011

Pickles

Nastává čas na pickles. Pickles je kvašená zelenina (resp. zelenina konzervovaná mléčným kvašením).
Je to ideální způsob přípravy zeleniny na zimu. Většinou se připravuje ze zelí, mrkve a cibule, ale můžete zkusit kvasit i jinou zeleninu. Klasické okurky (na kolečka), květák, cuketu, tuřín, červenou řepu... cokoliv, co vás napadne.
Já jsem zkoušela zatím jen zelí (bílé i červené) s mrkví a cibulí.

Tady je můj postup:
Potřebuji středně veliké zelí, mrkev (asi 2 kusy) a 1 větší cibuli. Dohromady by to mělo mít asi kilo.
Zelí nakrouhám na tenké nudličky (čím jemnější, tím lepší), mrkev nastrouhám na hrubo a cibulku nakrájím na půl kolečka. Všechnu zeleninu dám do mísy a přidám 15g soli  (můžete dát i 20g, ale ne víc, zelenina by byla hodně přesolená) a lžíci kmínu.
Zeleninu nechám hodinu povolit, mezitím se vytvoří šťáva.

Připravím si můj minikvašák :-) Je kameninový a koupila jsem ho  tady.


Minikvašák proliji vřelou vodou. Napěchuji do něj všechnu zeleninu, hodně udusávám pěstí. Pokud zelenina nevytvořila dost šťávy, doliji trochou převařené a zchladlé vody. Jen tak, aby byla zelenina ponořená.

Nechám 5 dní na lince kvasit. Poté napěchuji do sklenic. Uchovávám v lednici i měsíc. Pickles je výborné jen tak k chlebu, nebo pár lžiček k hlavnímu jídlu. Dá se samozřejmě upravovat i tepelně (zelňačka, guláš, zapékaná zelenina s pickles), ale ztratí se tak cenné látky.


Sůl se dává do pickles nejen jako ochucující složka, ale taky reguluje růst nežádoucích heterofermentativních bakterií.
Pár zajímavostí:
- hotový produkt má asi 2% kyseliny mléčné
- na kvašení se podílí tyčinkové bakterie druhu Lactobacillus plantarum
- je důležité dodržovat anaerobní podmínky - zelenina ponořená a zatížená!
- obsahuje nezanedbatelné množství kys. L-askorbové (vit. C)

Navnadila jsem vás? Vzpomínáte na dětství nebo děláte i dnes klasicky kvašené zelí?

Jen pro upřesnění. Kysané zelí kupované v obchodech není klasicky kvašené zelí. Kyselost je zajišťována octem.

sobota 5. listopadu 2011

Žitný kvas - trochu chemie

V posledním článku jsem pekla chleba pomocí kvasu. Dnes si dáme trochu potravinářské chemie :-)
Takže při výrobě chleba má velký význam mléčné kvašení, které způsobují heterofermentativní bakterie, které se rozmnožují v řídké suspenzi žitné mouky a vody.

Při heterofermentativním mléčném kvašení z jedné molekuly glukózy vzniká  kyselina mléčná, etanol a oxid uhličitý. (v molárním poměru 1:1:1)
(u homofermentativního mléčného kvašení z jedné molekuly glukózy vznikají dvě molekuly kyseliny mléčné)

Pekárenská technologie vedení kvasu (drtivá většina pekáren používá droždí, což je škoda)
Použije se kvas 3. stupně (vysvětlím níže). Tento základ se zředí vodou a žitnou moukou (v poměru 2:1). Nechá se zrát 4-5 hodin při teplotě 25°C. V této fázi se rozmnožují hlavně kvasinky, vzniká kvas 1. stupně.
Přidá se voda a žitná mouka (1:1) a nechá se zrát 4 hodiny při 28°C, v této fázi se množí hlavně bakterie. Vzniká kvas 2. stupně.
A hádejte co? Opět se přidá žitná mouka a voda (1:1) a zrání trvá 2 hodiny při 30°C. V této fázi vzniká kvas 3. stupně. Společnou činností kvasinek a bakterií probíhá současně alkoholové a mléčné kvašení.
Z kvasu 3. stupně se odeberou 2/3, které se použijí na výrobu chleba a zbylá 1/3 se nechá jako základ pro zrání další várky kvasu.

A co vy? Vedete doma kvas? A znáte pekárnu, která ještě peče pomocí žitného kvasu? Podělte se.
Krásný den.

Pozn. Zdroj: Základy potravinářských technologií, M.Drdák, J. Studnický, E. Mórová, J. Karovičová

pátek 4. listopadu 2011

Kváskový chléb

Tak a je to tady! Dnes vám chci představit základ naší kuchyně. A to kváskový chléb. Chléb kynutý tradičně pomocí žitného kvasu.

Začneme od začátku. Vykvasíme :-) S kváskem jsem koketovala již před pár lety. Nikdy se mi to moc nedařilo. I když kvásek vzešel, nenašla jsem postup, jak pomocí něj upéct chutný chléb.
Jednou to vyšlo. Asi před půl rokem. Od té doby nejíme jiný chléb!

Návod na žitný kvas (určitě byste ho na netu našli :-)): připravíme si litrovou sklenici, kterou vypaříme vřelou vodou
1. den 100 g mouky (žitné) + 125 ml vlažné vody, promícháme, přikryjeme látkovým nebo papírovým ubrouskem
2. den přimícháme 50g mouky + 125 ml vlažné vody
3. den 50g mouky + 60 ml vlažné vody
4. den 50g mouky + 60 ml vody
5. den - kvásek je hotový, můžeme zadělat na těsto.

Dobře, máme kvásek, uděláme chleba a co dál s ním? Zbytek kvásku, co nám zůstal ve sklenici doplníme 50g mouky a 60 ml vody a necháme stát (na lince, kdekoli při teplotě kolem 25 °C - u nás doma je max. 20°C a daří se mu taky). Kvásek roste. Za cca 8 hodin klesne a je nutné ho "přikrmit" dalšími 50g mouky a 60 ml vlažné vody. Tak to opakujeme do té doby, než je sklenice plná a můžeme opět péct chleba. Pokud jedeme pryč nebo nechceme péct chleba tak často (vychází to na 2-3 dny), dáme zbytek kvásku do kelímku (na fotce), přikryjeme ubrouskem a dáme do lednice. Pokud chceme opět aktivovat kvásek, vytáhneme ho z lednice, přikrmíme tradičně 50g mouky a 60 ml vlažné vody a jedeme dál :-)

Dostáváme se k přípravě chleba.
já těsto míchám v domácí pekárně, jde to i ručně, ale proč si nepomoct, když už mi stojí doma.
Potřebujeme:
500g žitného kvasu
150 ml vody
2 lžičky soli
2 lžičky chlebového koření (můžete jen kmín)
550 g mouky (moje oblíbená kombinace je 150g ječné + 400g špaldové)

Kvásek v pekárně
Hotové těsto
 Těsto je tuhé, stačí mírně poprášit vál. Pracuje se s ním dobře. Těsto několikrát přehneme a vytvarujeme z něj šišku, konce ohneme dospodu. Připravené těsto vložíme do ratanové formy.

 Necháme kynout minimálně 4 hodiny. Klidně i déle.
Chleba po vykynutí.
Chleba mi mírně překynul (courala jsem s malým po venku). Nakynutí se pozná tak, že uděláte do těsta důlek, pokud se těsto vrátí zpět, dejte mu ještě čas. Pokud ne, je nakynutý.
Troubu je nutné rozehřát na 250°C, na dno vložit kastrůlek s vodou. Těsto překlopit na plech (nemusí se mazat ani používat pečící papír) vložit rychle do trouby (moc netřepat) a nechat 10 minut péct. Poté snížit teplotu na 200°C a péct dalších 35-40 minut.
Upečený chleba - je mírně popraskaný na bocích. Je vidět, že byl překynutý.
Dobře upečený chleba zní dutě, když na něho poklepete zespodu. Vyndejte ho a dejte na mřížku vychladnout.

Kváskový chléb vydrží týden bez problémů. Chuťově je výborný.

Pozn.: Tento chléb mě pořádně potrápil. Začala jsem chystat kvásek a zjistila jsem, že nemám mouku. Co teď, děcko nemocné, do obchodu daleko. Doma akorát zrní (špalda, ječmen). To přeci namelu, nejsem žádné béčko. Zrno jsem mlela na mlýnku na mák. Pokud nemusíte, nezkoušejte to. Je to docela makačka. Jde to pomalu. Bolí z toho ruka a vůbec, ale opravdu vůbec mouky nepřibývá. Co bych pro chleba neudělala, zhruba po hodině a půl (dávala jsem si pauzy :-D) bylo 550g namleto.

Máte zkušenosti s kváskovým chlebem? Pochlubte se!


čtvrtek 3. listopadu 2011

Dnes mi dorazila bio bedýnka

Opět je čtvrtek a jako každý týden mi dorazila (resp. jsem si dovezla) bio bedýnka. Bedýnka je původem z Countrylife Nenačovice.


A co v ní dnes bylo?


Jmenovitě: celer řapíkatý (ten mě ohromil, tak velký celer jsem dlouho neviděla), jablka jonagold, brambory, mrkev, černý kořen a trio ředkví (daikon, černá a tuřínek). Všechna zelenina i ovoce je české.

Co vy? Odebíráte někdo bedýnky? A odkud?

Zeleninový guláš s tempehem

Tak konečně nějaké jídlo na chladnější dny. Ráno to vypadalo dost mlhavě, správný čas zahřát se dobrým zeleninovým gulášem s tempehem.

Použila jsem:

patison
cuketu
4 malé brambory
1 jablko
slunečnicový olej
1 uzený biotempeh
sůl, nové koření, celý pepř, kmín, bobkový list, paprika (já dala pálivou)
2 lžičky (nebo jednu kostku) sypaného biobujonu
kuzu škrob

Nachystala jsem si zeleninu. Omyla jsem ji a "odrbala" kartáčkem na zeleninu. Měla jsem bio, takže jsem ji neloupala. Zeleninu jsem nakrájela na malé kostky. Jablko jsem oloupala a taky nakrájela na kostečky. Do hrnce se silnějším dnem jsem dala 2 lžíce oleje a nechala rozehřát. Přidala zeleninu a smažila asi 5 minut. Nakrájela jsem si mezitím tempeh. Přidala jsem do hrnce jablko a tempeh, koření (dávám 1 bobkový list, 3 nové koření, 3 pepře, lžičku papriky a lžičku kmínu), sůl a bujón. Po chvíli jsem směs podlila vodou ( ne moc, tak do výše zeleniny) a dusila 25 minut. Na závěr jsem rozmíchala 2 lžičky kuzu škrobu ve troše vody a přidala do hrnce, nechala jsem 5 minut povařit a vypnula.

Tady je výsledek:


Co je to kuzu škrob? 
"Kuzu je škrob získaný z japonského vinného keře. Slouží jako zahušťovadlo.Připravuje se rozmícháním ve vodě. Obsahuje velmi málo kalorií, neobsahuje tuky." A je taky hodně drahý. Sáček 100g stojí přes 100 Kč. Proto bych ho doporučovala spíš jako "lék" než jako škrob na zahušťování. Na countrylife píšou: Kuzu obsahuje látky, které pomáhají při nachlazení (především v jeho počátečním stádiu) – zmírňuje horečku a podporuje pocení. Zároveň pomáhá uvolnit napětí ve svalových nervech a podporuje správnou cirkulaci krve. Podporuje zažívání a správnou funkci střev. Má příznivé účinky i při problémech jako jsou bolesti hlavy, zvonění v uších, oční napětí a nespavost. Příznivě působí i na vysoký krevní tlak.


Co je to tempeh? 
Je vyráběn ze sójových bobů a to jejich fermentací. Dá se koupit tempeh natural porostlý bílou plísní, tempeh smažený a uzený. Také v bio kvalitě. Tempeh s bílou plísní se musí vždy upravovat tepelně, ostatní se můžou jíst i za studena. (to jsem nezkoušela, pokaždé mám nutkavou potřebu to ohřát)
Obsahuje hodně bílkovin, vápníku, železa, vit. B12, který vzniká díky činnosti bakterií. Je velmi lehce stravitelný, vhodný pro sportovce, těhotné a kojící ženy, děti.
Ze zkušenosti můžu říct, že ne každý člověk tempeh a obecně sojové produkty snáší.

Třešňový koláč

Já vím, léto je už dávno za námi a čas třešní minul. Dobrý důvod zavzpomínat na teplé léto a navštívit spižírnu, kde jsme jako snaživé hospodyňky zavařily pár sklenic třešní :-) Pokud ne, obchod není daleko. Já jsem třešně dostala od tchýně.

Co budeme potřebovat na těsto? 

140 g celozrnné jemné mouky
8 lžic mléka
2 vejce
půl lžičky skořice
85 g másla
50 g hnědého nebo třtinového cukru

Do mísy jsem dala mouku, cukr a skořici a promíchala. Přidala mléko, vejce vymíchala jsem hladké těsto. Použila jsem koláčovou formu. Vymazala ji máslem a vysypala žitnou moukou. Dá se použít i špaldová krupice nebo kukuřičná mouka hrubá. Koláč pak tak "nepráší". Těsto jsem vylila do formy a pokladla okapanými třešněmi. Někdo je obaluje v mouce, aby neklesly. Já to nedělám, nechce se mi :-)

Je čas na drobenku.

Drobenka:
25 g hnědého cukru
25 g másla
25 g cel. mouky
půl lžičky skořice

Všechno jsem v míse smíchala dohromady a prsty prohnětla. Posypala jsem koláč a dala do rozpálené trouby. pekla jsem 35 minut na 160°C. Záleží jakou máte troubu, já mám doma elektrickou.

A tady je výsledek.